[quote author=Antoni link=topic=73.msg990#msg990 date=1409323736]
witam: czy długość i waga kija ma znaczenie przy zakupie? pozdrawiam.
[/quote]
te dwie cechy ściśle związane są z charakterystyką wędkarza jeśli tak mogę powiedzieć. jeśli weźmiemy pod uwagę osobę mierzącą 160 cm i damy mu kij 5 m to będzie miał spore problemy z jej obsługą. inaczej jeśli taki kij weźmie w rękę wędkarz mierzący ponad 2 m. dla mnie osobiście optymalnym kijem jest 4,2 - 4,25, a mam 187 cm wzrostu. z tym łamaniem to bym aż tak nie dramatyzował

. jeśli kij nie ma wady konstrukcyjnej czy nie jest uszkodzony to raczej ciężko będzie nam go połamać przy rzutach gdy nie popełnimy błędu.te błędy to np. okręcenie się żyłki o przelotkę, zamknięty kabłąk, niedokładnie włożone poszczególne sekcje wędki i pewnie jeszcze kilka innych, o których lepiej żeby żaden z nas się nie przekonał osobiście bo przykro jak się coś łamie

. co do wagi kija. weź w rękę kij 700g do tego kołowrotek z żyłką kolejne 700 - 800 g, a następnie weź wędkę 450 g + 600 g kołowrotek, niby kilkaset gram ale komfort holu ryby zupełnie inny. jednak tak jak napisał admin nieco cięższy kij (cięższy ze względu na solidność wykonania, a nie ze względu na użycie tanich komponentów) to większe możliwości rzutowe. jednak jeśli nie interesuje Cię zabawa rzutami i osiąganiem odległości, a jesteś nastawiony na łowienie ryb to nie ma co inwestować w drogi sprzęt (to taka moja opinia). ryba często gęsto jest w zasięgu 60 - 120 m co jest do osiągnięcia nawet taką wędką jak np. Jaxon Charisma, która kosztuje niecałe 200 zł.
p.s. jeśli chodzi o wagę wędki to dla mnie nr jeden jest Grauvell Teknos Surf VT 4,25 gdzie jej masa to tylko 420 g!!!! zakładasz do tego ciężarek 120 g i 100 m jak najbardziej realne do osiągnięcia.
p.s. większość z łowiących z plaży używa kijów 4,20 - 4,25 m, a z wagą jest różnie, to już zależy od producenta i tak jak napisał admin materiału użytego, którego użyto do konstrukcji kija. najlepiej wziąć kij w rękę i sprawdzić czy nam dobrze "leży w dłoni"