Autor Wątek: Grauvell TEKNOS SURF Z  (Przeczytany 2123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Administratos

• Administrator
  • Hero Member
Grauvell TEKNOS SURF Z
« dnia: Sierpnia 02, 2014, 10:36:51 am »
Mariusz gratuluję kija! Moim zdaniem najlepszy wybór jeśli chcesz rzucać ponad 180 metrów! Teraz szukaj najlepszych kombinacji rzutów - żyłki - przyponu - strzałowego i ciężarka. Stałeś się teraz realnym zagrożeniem na zawodach rzutowych w Polsce...

marbed82

• Hero Member
Odp: Grauvell TEKNOS SURF Z
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 02, 2014, 10:58:04 am »
hehe dzięki. zagrożeniem to ja mam nadzieję być dla jesiennych dorszy. dziś mam nadzieję, że przetestuję sprzęt, i że wróci cały i zdrowy do domu.
https://www.youtube.com/user/marbed82/videos

Administratos

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 05, 2014, 04:48:02 pm »
Mariusz jak wrażenia z nowego kija Grauvell TEKNOS SURF Z ? kupiłeś wersję I, czy II? Masz zamiar dokupić do niej tipa Degi? Jakieś nowe rekordy w odległości? POCHWAL SIĘ!!!!

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 05, 2014, 08:44:05 pm »
w Belonce dostępna była tylko II (ta ze standardowo skręcanym uchwytem). wrażenia? hmmm, a jakie mogą być wrażenia jeśli wędka już w pierwszym dniu (tzn. nocce) wyciąga węgorza!!! lepszego kija chyba nie mogłem trafić hehehe. a tak poważnie to wydaje się z potencjałem, który trzeba nauczyć się wykorzystać. pierwsze rzuty moją techniką ciężarkiem 120 g w dość silny wiatr to za bardzo nie mogę nic powiedzieć. na razie spokojnie żeby go wyczuć. dziś byłem trochę porzucać. ciężarek 110 g i 160 g moją technika, a później próby kulawego OTG. kijek bardziej chyba nadaje się do OTG niż do tej mojej ale to może kwestia wprawy. mam filmiki z rzutów to wyciągnę klatkę i zobaczę jak się ugina w porównania do charismy i cormorana. rozumiem teraz co znaczy sztywna wędka. inaczej się ładuje. dziś jednak silny północny wiatr i nie było mowy o żadnych rekordach. jeśli chodzi o te tipy to chyba raczej nie. myślę, że będzie widać brania. węgorzowego brania nie do końca jestem pewien bo nosiło dość sporo zielska i miotało mi wędką i nie do końca byłem pewien brania. poza tym wędkę  miałem wysoko wsadzoną w rurę i po prostu w pewnym momencie w nią wpadła i wtedy poszedłem zaciąć i dziad tak przymurował, że myślałem, że mam zaczep. przy holu było czuć, że wędka jest sztywna. jeśli już miałbym myśleć o szczytówkch to może zastanowię się nad tymi oryginalnymi do tego modelu. wędka miała służyć do rzutów i łowienia dorszy, a branie dorsza raczej będzie widoczne :). wszystko z biegiem czasu wyjdzie w praniu, tzn. w łowieniu. teraz już mi nic więcej nie pozostało jak ćwiczyć OTG :).

Administratos

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 06, 2014, 06:35:39 am »
Musimy się do końca sierpnia spotkać na rybach i zaplanować "falochrony w Łazach". Tam przetestujemy Twój kijek na wszystkie sposoby...

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 06, 2014, 07:40:45 am »
nie ma problemu, ja jestem na miejscu, byle jeszcze ryby brały :).

Antoni

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 29, 2014, 04:48:56 pm »
witam: czy długość i waga kija ma znaczenie przy zakupie? pozdrawiam.

Administratos

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 29, 2014, 06:25:29 pm »
odsyłam do artykułu Surfcasting https://www.cwanaryba.pl/surfcasting.html może tam znajdziesz nieco podpowiedzi

Antoni

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 30, 2014, 01:14:53 pm »
Dzięki za artykuł ,ale tam nic na temat: pozdrawiam

Administratos

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 30, 2014, 01:47:57 pm »
Waga kija może być spowodowana kilkoma czynnikami:
materiał z którego został zbudowany kij,
okucia jakie zostały do niego dołączone,
grubością ścianek i gęstością materiału z którego został zbudowany kij.
Trzeba wyznaczyć do jakich celów ma być przeznaczony kij. Jeśli do dalekich rzutów, to musi to być kij ciężki  z dużą grubością ścianek.
Jednak jeśli kijek ma być do łowienia na biskich odległościach i ma służyć w rękach osoby słabszej fizycznie, to warto ciężar kija rozważyć przy zakupie. Przypominam, że kije lekkie nie są zbyt wytrzymałe i lubią się łamać. Wszystkie te sprawy są jednak opisane w art. Surfcasting. Artkuł ten jest bardzo rozbudowany ma wiele stron i odnośników i gwarantuje, że są tam wzmianki na temat wędek do surfcastingu. Grauvell TEKNOS SURF Z, to bardzo ciężki kij raczej zadaniowy i służący do oddania rekordowej długości rzutu. Długość kija ma znaczenie przy odległościach rzutów. Według logiki im dłuższy kij tym odległość rzutu większa. Jednak są tego minusy związane z wpompowaniem olbrzymiej siły w zarzucenie długim kijem. Przy długościach 5,00 metrów zarzucając w technice OTG wędkarz potrafi być przewrócony przez dźwignię kija! Wszystko jest sprawą wyboru do potrzeb indywidualnych wędkarza.

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 30, 2014, 03:10:57 pm »
[quote author=Antoni link=topic=73.msg990#msg990 date=1409323736]
witam: czy długość i waga kija ma znaczenie przy zakupie? pozdrawiam.
[/quote]

te dwie cechy ściśle związane są z charakterystyką wędkarza jeśli tak mogę powiedzieć. jeśli weźmiemy pod uwagę osobę mierzącą  160 cm i damy mu kij 5 m to będzie miał spore problemy z jej obsługą. inaczej jeśli taki kij weźmie w rękę wędkarz mierzący ponad 2 m. dla mnie osobiście optymalnym kijem jest 4,2 - 4,25, a mam 187 cm wzrostu. z tym łamaniem to bym aż tak nie dramatyzował ;). jeśli kij nie ma wady konstrukcyjnej czy nie jest uszkodzony to raczej ciężko będzie nam go połamać przy rzutach gdy nie popełnimy błędu.te błędy to np. okręcenie się żyłki o przelotkę, zamknięty kabłąk, niedokładnie włożone poszczególne sekcje wędki i pewnie jeszcze kilka innych, o których lepiej żeby żaden z nas się nie przekonał osobiście bo przykro jak się coś łamie :). co do wagi kija. weź w rękę kij 700g do tego kołowrotek z żyłką kolejne 700 - 800 g, a następnie weź wędkę 450 g + 600 g kołowrotek, niby kilkaset gram ale komfort holu ryby zupełnie inny. jednak tak jak napisał admin nieco cięższy kij (cięższy ze względu na solidność wykonania, a nie ze względu na użycie tanich komponentów)  to większe możliwości rzutowe. jednak jeśli nie interesuje Cię zabawa rzutami i osiąganiem odległości, a jesteś nastawiony na łowienie ryb to nie ma co inwestować w drogi sprzęt (to taka moja opinia). ryba często gęsto jest w zasięgu 60 - 120 m co jest do osiągnięcia nawet taką wędką jak np. Jaxon Charisma, która kosztuje niecałe 200 zł.
p.s. jeśli chodzi o wagę wędki to dla mnie nr jeden jest Grauvell Teknos Surf VT 4,25 gdzie jej masa to tylko 420 g!!!! zakładasz do tego ciężarek 120 g i 100 m jak najbardziej realne do osiągnięcia.
p.s. większość z łowiących z plaży używa kijów 4,20 - 4,25 m, a z wagą jest różnie, to już zależy od producenta i tak jak napisał admin materiału użytego, którego użyto do konstrukcji kija. najlepiej wziąć kij w rękę i sprawdzić czy nam dobrze "leży w dłoni"

Antoni

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 30, 2014, 07:01:31 pm »
Witam dzięki za fachowy opis techniczny,ale ale tzn że nie wzrost tylko waga wędkarza ma duże znaczenie przy maksymalnych rzutach.Bo łowiąc w ekstremalnych warunkach trzeba posiadać taki zestaw sprzętu nie ważne ile waży (pewnych granicach) oraz opanowana technika rzutów zestawu.A więc trzeba opanować technikę rzutów jak w każdej dziedziny sportu.A wiec dobrze umieć posługiwać się ciężkim sprzętem i innym Dziękuję za wyczerpujące porady, ale jak to mówią kto pyta nie błądzi .  Dziękuję i pozdrawiam

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 31, 2014, 07:34:08 pm »
[quote author=Antoni link=topic=73.msg996#msg996 date=1409418091]
... nie wzrost tylko waga wędkarza ma duże znaczenie przy maksymalnych rzutach....
[/quote]

coś źle zrozumiałeś. ja nic takiego nie napisałem, że waga wędkarza ma znaczenie. na komfort łowienia na pewno znaczenie ma waga zestawu (tj. wędka, kołowrotek itd.).

Jaro

• Hero Member
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 17, 2014, 01:36:48 pm »
Witam panie Mariuszu. Mam pytanie odnośnie czy używa pan tipów de tego kija czy wystarczy standardowa szczytówka w jaką jest ta wędka wyposażona, czy brania są widoczne?

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 18, 2014, 11:28:04 am »
[quote author=Jaro link=topic=73.msg1170#msg1170 date=1416227808]
Witam panie Mariuszu. Mam pytanie odnośnie czy używa pan tipów de tego kija czy wystarczy standardowa szczytówka w jaką jest ta wędka wyposażona, czy brania są widoczne?
[/quote]

Mariusz jestem :). ja nie używam żadnych tipów. brania widać elegancko, nawet małej flądry.

Jaro

• Hero Member
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 18, 2014, 12:32:40 pm »
Dziękuje decyzja zapadła że bedzie własnie grauvell "Z" teraz tylko grosz do grosza. Jarek jestem bo zapomniałem się przedstawić.

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 18, 2014, 01:03:56 pm »
Dobry wybór:). tylko musisz pamiętać, ze jest to super wędka do rzucania. pod względem przyjemności z łowienia na pewno znajdziesz inną, lepszą.

Jaro

• Hero Member
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 18, 2014, 01:10:01 pm »
Tak wiem Robert mi mówił. Jedną już mam oczywiście jaxon ale teraz chce taką abym  mógł rzucić właśnie daleko. Pierwszy raz z plaży lowilem w 1995r i na szklaki pełne germiny więc na pewno bedzie lepsza  ;).

Jaro

• Hero Member
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 28, 2014, 06:45:21 pm »
Witam. Dzisiaj dotarł grauvell teknos Z II zajebista :) :) :) :) :) :)teraz tylko znaleźć czas na ryby ;)

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 30, 2014, 09:44:53 pm »

jak już przetestujesz wędkę to daj znać jak wrażenia.

Administratos

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 30, 2014, 10:31:47 pm »
[quote author=Jaro link=topic=73.msg1186#msg1186 date=1417196721]
Witam. Dzisiaj dotarł grauvell teknos Z II zajebista :) :) :) :) :) :)teraz tylko znaleźć czas na ryby ;)
[/quote]
Musimy się spotkać i zobaczyć jak sobie z tą wędką radzisz.

Jaro

• Hero Member
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 01, 2014, 11:39:34 am »
Wiem Robert że wędka to nie wszystko :) ale trochę treningu i pobytu na plaży i wszystko się opanuje :)