Autor Wątek: Wspólne wyjazdy na plażę  (Przeczytany 34600 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jarek Jaro

• Hero Member
Odp: Umawialnia - wyjazdy plażowe jak i inne
« Odpowiedź #200 dnia: Marca 06, 2014, 08:27:45 pm »
Ja nastawilem sie na leszcza wlasnie przy kanale,ostatnio kupilem nowa wedke na surfa z kolowrotkiem  i koniczna zylke,bede bil rekordy odleglosci  :)

mibior

• Hero Member
« Odpowiedź #201 dnia: Marca 07, 2014, 08:56:50 am »
[quote author=Pablo link=topic=21.msg263#msg263 date=1394126318]
dzieki za interwencję ! wlasnie sie naczytalem,ze mocniej laduje wędke, nie rozciaga sie przez to potrafią leciec zestawy do wody. teraz wiązałem na strzalowy zylke 0,55 wezlem albright i wydawal mi sie dosc maly, lecz podczas mocnych rzutów, slyszalem ,widzialem i czulem,ze na ostatniej przelotce uderza, zwalnia, a sam wyrzucony zestaw zmienia kierunek lotu w dół, pare takich rzutów i wezel rozpadał sie. zastanawiam sie co robic, szkoda 200metrow zylki konicznej i to na dwoch kolowrotkach. a nie ukrywam , mam chetke na dalekie rzucanie, o ile pozwoli na to ramie,ktore ostatnio za grubo przeciążylem.
[/quote]
Jeśli masz koniczną, to po co węzeł? Chyba czegoś tu nie zrozumiałem. Z koniczną żyłką daj sobie spokój, kup 0,30 Daiwę turnament 1200m, nawiń na szpule ile wlezie i dowiąż żyłkę zależnie od mocy kija i techniki rzutu 0,50-0,80. Jeśli masz sztywny kij, to 0,60-0,80, jeśli miękki, to 0,50-0,60. Szkoda pieniążków na koniczną, temat jest przerobiony już dawno. Jak dojdziesz do rzutów w granicach 150m, zrozumiesz, że koniczna to straszna lipa. Odradzam na strzałowy plecionkę, bo naładujesz kij mocniej i rzuty będą około 5-10 metrów dłuższe, ale za którymś razem połamiesz wędkę. Dalekie rzucanie w połowach leszczy w rejonach Gąski-Mielno-Unieście-Łazy-Darłówko nie pomaga w większej liczbie brań. W połowach nocnych dorszy i storni, również jeszcze jest nie potwierdzona teza, że dalekie rzuty pomogą złowić szybciej dorsza i stornie.

Administratos

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #202 dnia: Marca 07, 2014, 09:05:49 am »
KOLEDZY, PROPONUJE DLA LEPSZEGO PORZĄDKU NA TEMATY TECHNICZNE ZAPEŁNIAĆ INNY DZIAŁ FORUM. Z TYMI TEMATAMI BYŁOBY LEPIEJ WEJŚĆ NA DZIAŁ "Techniki i metody łowienia w surfcastingu". DZIĘKUJE I POZDRAWIAM.

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #203 dnia: Marca 07, 2014, 08:39:31 pm »
no i kolejny powrót o kiju. ale rybę, a nawet ryby widziałem. ale po kolei. pojechałem na Czerwonkę i był tylko jeden wędkarz, który chwilę po moim przyjeździe schodził. chwilę pogadałem i powiedział, że od 9 - 13 nawet jednego uderzenia nie miał (brzeg zastawiony cały siatami, od tych czerwonych flag to oczopląsu idzie dostać), a więc wsiadłem w samochód i obrałem kierunek na Gąski. spotkałem tam niedawno poznanego trociarza. mówił, że już siedzi jakiś czas i też na zero. po godzinie dołączył jeszcze jeden kolega z FORSa i łowiliśmy tak do 18 (tzn ja bo on został). przed samym końcem (około 17) udało mu się trafić jedną sztukę, taką na oko 50 cm może z małym plusem. poza tym cisza i spokój ale są też dobre wieści, mianowicie, że morze zaczyna powoli żyć. widać już ławice tak mi się wydaje dobijaków. kilka martwych tubisów na dnie i kilka uciekających spod nóg, a więc powoli powoli... :D
https://www.youtube.com/user/marbed82/videos

Jarek Jaro

• Hero Member
« Odpowiedź #204 dnia: Marca 07, 2014, 10:34:32 pm »
Ja i tak  witam jutro kanal w Uniesciu,moze nie o 7 (imprezka) ale 10-11 bede gotowy  :) :)

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #205 dnia: Marca 08, 2014, 04:24:22 pm »
no dziś zobaczyłem w końcu branie, szkoda tylko, że to fląderka wielkości pół dłoni. pobyt przy kanale od 8 - 14 na zero. dziadek koło mnie wyciągał z pierwszego rowu chyba ze 4 podobnej wielkości. Jarek a jak u Was się skończyło? ostatnia nadzieja w Robercie...

Jarek Jaro

• Hero Member
« Odpowiedź #206 dnia: Marca 08, 2014, 05:43:50 pm »
No  niestety ja tez zlapalem tylko jedna fladerke wielkosci dloni,Tomek nic nawet brania i Marek to samo.Porazka .No ale tak juz jest z wedkarstwem. :) :)

Jarek Jaro

• Hero Member
« Odpowiedź #207 dnia: Marca 08, 2014, 06:15:36 pm »
Lapalismy do 16,30  :)  wiatr sie Pozniej uspokoil i  nie bylo tak  chlodno  :) Od poniedzialku rana bede scigal rybaka o Tubisy to na dorsza skoczymy wieczorkiem ktoregos dnia.

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #208 dnia: Marca 08, 2014, 07:08:45 pm »
poprawka nie "skoczymy na dorsza" a spróbujemy go złapać. "skoczymy" wtedy jak już się okaże, że jednak można (a to czasami trwa:)). ja spróbuję od przyszłego tyg popatrzeć czy jakiś żywy tubis kręci się bliżej brzegu wieczorami.
właśnie przed momentem w TV było pokazane wybrzeże Gąsek z lotu ptaka - jedno duże wypłycenie:).

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #209 dnia: Marca 08, 2014, 08:16:29 pm »
taka ciekawostka:
http://www.1479.pzw.org.pl/wiadomosci/91591/60/przeszlo_pol_tony_dorszy_na_jednostce_malowedkarskiej
czyli nie wiadomo czy dorsza trafimy ;D ;D ;D ;D ;D

Pablo

• Hero Member
« Odpowiedź #210 dnia: Marca 08, 2014, 08:53:18 pm »
a ostatnio w sklepie wedkarskim podsluchalem jednego klienta, ze lapia po 50-70(na osobe) dorszy na jednym wypadzie,tak,ze reką nie idzie ruszyć po takich polowach, teraz widać, ze chyba nie klamal. masakra.

jutro ktos sie wybiera? ja dzis nie dalem rady , kaca dopiero po 15 pokonalem :'( wyskocze chyba rano kolo 8-9 na kanal :)

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #211 dnia: Marca 08, 2014, 09:20:13 pm »
nie ładnie podsłuchiwać...
tak to u nas już jest, że każdy orze jak może. a podobno spożycie ryb w Polsce jest na niskim poziomie w porównaniu do innych państw europejskich. ja może jutro na kanale zawitam po 12  rowerem (o ile pogoda rzeczywiście będzie sprzyjała). do której będziesz siedział i gdzie się ustawisz?

Pablo

• Hero Member
« Odpowiedź #212 dnia: Marca 09, 2014, 12:26:42 am »
Prxypadkowo uslyszana rozmowa,kutry mnie nie interesuja:) powinienem byc jakies 200-300metrow na zachod od kanalu,na wysokosci dzikiego parkingu. Jakby cos sie mialo zmienic to napisze rano na forum.

Pablo

• Hero Member
« Odpowiedź #213 dnia: Marca 09, 2014, 10:26:12 am »
dopiero ruszam na łowy , pozdrawiam!

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #214 dnia: Marca 09, 2014, 06:44:54 pm »
ja dziś rano pojechałem z Pawłem z Sianowa na Czerwonkę. od 10 - 13 na zero. stało jeszcz kilku wędkarzy i padły jakieś dwie malutkie trotki.
ryb nie mieliśmy ale za to mieliśmy:
[url=http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=wFsfuOMStGo]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=wFsfuOMStGo[/url]

Pozdrowienia dla surfcastingowców:
[img width=300 height=225]https://lh5.googleusercontent.com/-WWRfEswiFGc/UxyoL1x7rjI/AAAAAAAAAOM/4JaH3tBoNOs/w760-h570-no/DSC_0603%255B1%255D.jpg[/img] RAK BAŁTYCKI

p.s. od około 15 byłem rowerem też na kanale i Marek na zero inni spotkani po drodze też.

Jarek Jaro

• Hero Member
« Odpowiedź #215 dnia: Marca 09, 2014, 09:56:51 pm »
Bylem dzis w Rosnowie na spiningu z  bocznym trokiem.Jedno uderzenie w gumke okonka i to wszystko :-)  szkoda,ale wiosne juz czuc cala geba :-)

Jarek Jaro

• Hero Member
« Odpowiedź #216 dnia: Marca 09, 2014, 09:58:51 pm »
Tomek dzis dwie fladry wyjal tylko  :)

Pablo

• Hero Member
« Odpowiedź #217 dnia: Marca 09, 2014, 10:24:57 pm »
Ja dzis bylem 3h i tez na zero,kolomnie dwoch wedkarzy tez na zero. Pocwiczylem rzuty,reka nie boli,ale odleglosci nie zadowalaja,ale to temat na inny temat :)  znajomi byli na rosnowie dzisiaj za biala ryba i tez na zero z gruntu i splawika.

Jarek Jaro

• Hero Member
« Odpowiedź #218 dnia: Marca 10, 2014, 07:20:20 am »
Witam,wczoraj jadac do Rosnowa na ryby zajechalem nad jezioro Hajka,poniewaz jechalem od strony Niedalina i wioski Czacz zajechalem na plywajacy pomost.I jakie  bylo moje zdziwienie widzac dwa pontony po dwie osoby na kazdym z nich i zadnej wedki w dloniach.Skur..syny klusuja juz w bialy dzien.Piaty gosciu stal na brzegu i palil glupa jakby szukal qrwa grzybow.Nie interweniowalem ze wzgledu na zone ktora byla ze mna,obawiala sie konfliktu.Jak dojechalem na jezioro Rosnowskie przy zatoce to zobaczylem spiningistow polujacych niby na okonia ale z kopytem o 12 cm dlugosci  :) Masakra.Czy Polak ma to juz we krwi,klusownictwo,klamstwo i cwaniactwo.Potem czlowiek sie dziwi ze ryby nie ma ze nie bierze .Na kutrze tez 600 kilo dorsza bylo schowane,szyper bez licencji i zamiast 20 osob na pokladzie bylo 23 .Wyglada  na to ze wedkarstwo spada na psy przez takich baranow.

Pablo

• Hero Member
« Odpowiedź #219 dnia: Marca 10, 2014, 02:23:19 pm »
w drodze powrotnej mogles na policje zadzwonic z tą hajką. ja chyba zaraz tez podjade na rosnowo taka pogoda. 18 stopni w marcu to marzenie :)

Jarek Jaro

• Hero Member
« Odpowiedź #220 dnia: Marca 10, 2014, 06:13:57 pm »
Pablo chcialem zadzwonic na policje ale i tak polaczenie bylo by z najblizszym posterunkiem w Niedalinie,Rosnowie albo Swieszynie.Mysle ze jeszcze ja bym sie narazil bo w takich sprawach jest wielkie kolesiostwo.Policja i klusole razem gorzale wala ale mam juz numer tel,do straznika rybackiego.

Pablo

• Hero Member
« Odpowiedź #221 dnia: Marca 10, 2014, 08:06:22 pm »
w sumie racja, szkoda zdrowia i narażania się. to na kiedy sie umawiamy na jakies rybki?  zaraz cos skrobnę w innym nowym temacie o przyponach i rzucaniu, moze cos podyskutujemy :)

Jarek Jaro

• Hero Member
« Odpowiedź #222 dnia: Marca 10, 2014, 08:46:28 pm »
Pablo jakie rybki masz na mysli jeziorko  czy morze  :) w sobote pewnie zalicze  kanal w Uniesciu a niedziele poswiece Feeder-owi na Rosnowie o ile  nie bedzie bralo na morzu bo wtedy zaliczam dalej  morze.

Administratos

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #223 dnia: Marca 11, 2014, 01:31:52 pm »
Ktoś chętny na jutro na trudny wypad w pierwsze falochrony między Łazami, a Dąbkowicami? Metoda surfcastingowa i w przerwach spinningowa. Start godzina 7:30, koniec pod wieczór, gdyby brała stornia można zostać nieco dłużej. Pogoda będzie doskonała wiatr od zachodu w granicach 3-5 m/s. Jak na razie jedziemy w dwie osoby, może trzy.

marbed82

• Hero Member
« Odpowiedź #224 dnia: Marca 11, 2014, 08:24:24 pm »
[quote author=Fototomczak link=topic=21.msg299#msg299 date=1394541112]
Ktoś chętny na jutro na trudny wypad w pierwsze falochrony ....[/quote]
ja raczej odpadam. jakby coś się zmieniło to się odezwę.
dziś od 15 - 19 koło kanału na zero. był też Marek i trafił tylko malutką flądrę. zimno i wilgotno, wiatr z północy. odbył się również trening OTG:).