[quote author=pablo80 link=topic=21.msg496#msg496 date=1397386177]
Ja uważam że trzeba poświęcić parę dni na łowienie na Tubisy, ponieważ według mnie większa flądra pod warunkiem że jest na łowisku to weźmie na naturalną przynętę. Jedno jest pewne w pobliżu kanału nie ma zbyt dobrych miejsc na większą.
[/quote]
pomroziłeś wczorajsze? Paweł jedna spokojniejsza noc poświęcona w większości na tubisa myślę, że wystarczy. bądź w piątek i myślę, że da się wszystko załatwić:).
[quote author=Fototomczak link=topic=21.msg497#msg497 date=1397387470]
Ja jestem za wieczornym i nocnym wędkowaniem w Łazach lub nawet w oddalonych falochronach...Najlepsza przynętą na "płaską" wydaje mi się jednak śledź od rybaków. Małe flądry odstraszam większym hakiem. Podejrzewam, że nikogo nie namówię na daleki marsz pod falochrony w Łazach...?
[/quote]
wczoraj łowiłem na śledzia. zrobiłem coś takiego jak Ty wtedy co byliśmy tam na Łazach, że praktycznie tylko skórą owinąłem haczyk i fakt flądra się uczepiła ale ta mniejsza. dwa lata temu na jesień łowiłem na małego tubisa i flądra brała jak szalona (znacie historie o czterech przyponach). każdy z nas na jakimkolwiek wyjeździe trafia flądry na robaka (mniejszy hak to i prędzej uwiesi się nawet ta malutka, większy hak to często jak jest dużo flądry, tubisa i innych małych obgryzaczy to i obgryziona przynęta). a więc każdy z nas ma nieco racji. problem tkwi w tym, że nie możemy trafić na miejsce gdzie ta większa flądra się trzyma i chyba w tym tkwi problem. rozmawiałem dziś z tym swoim znajomym co łowi koło Lęborka i dokładnie tak jak i my przerabia różne konfiguracje haczykowe. raz większy innym razem mniejszy, raz większy filet później mniejszy. tyle, że tam jest większa flądra. wczoraj np. mówił, że osiem z czego 6 do zabrania (20 cm nie zabiera, biorą takie, żeby było warto je smażyć). czasem jest tak, że staną w innym miejscu i jest mniej brań a nawet w ogóle. stają w swoim już przetestowanym i jakiś wynik robią.
a co do "marszu pod falochrony..." to masz rację, zwolenników może być mało:). choć nie powiem, że też bym to miejsce chciał odwiedzić.
p.s. a może trzeba się wybrać w bardziej odległe tereny, tam gdzie ta flądra występuje ...